Mensen die kanker hebben (gehad) kunnen problemen krijgen door de ziekte zelf of door de behandeling, zoals chemotherapie en bestraling. Bij sommige van deze problemen kan de oncologie fysiotherapeut helpen.
Hoe het werkt
De behandeling is afhankelijk van de fase waarin de cliënt zit. In elke fase is het doel van de behandeling anders.
- Curatieve fase: de behandeling is gericht op genezing. Wij helpen je bij het terugkrijgen van verloren of verminderde vaardigheden door individuele training of door oedeemtherapie.
- Palliatieve fase: samen werken we aan het behouden van wat je nog wel kunt.
- Terminale fase: de oncologiefysiotherapeut begeleidt je bij het feit dat je steeds minder kunt.
Kanker is steeds vaker een chronische ziekte
Vooral door diverse bevolkingsonderzoeken wordt kanker steeds vaker vroegtijdig ontdekt. Mede door onderzoek worden de behandelmethodes beter. Gevolg is dat kanker steeds vaker een chronische ziekte wordt. Dat betekent nogal wat voor de patiënt en zijn omgeving. Ze moeten leren om te gaan met deze nieuwe situatie. De oncologie fysiotherapeut biedt hierbij een ondersteunende rol.
Bewegen van groot belang
We zien het vaak: mensen die behandeld zijn voor kanker houden restverschijnselen over. Een veelgehoorde klacht is vermoeidheid. Moe zijn nodigt niet uit om meer te bewegen, terwijl dat juist extra belangrijk is.
Voldoende beweging zorgt ervoor dat je je fitter en vrolijker voelt. Wij helpen je daar graag bij. Want een half uurtje per dag bewegen, maakt al een groot verschil.
Josée is aangesloten bij OND (Oncologie Netwerk Duiven), onderdeel van ONMG (Oncologie Netwerk Midden Gelderland). In het onderstaand filmpje wordt toegelicht wat een oncologienetwerk voor je kan betekenen.